Image

Етап 2. Аналізуємо проблему

На другому етапі тобі та твоїй команді знадобиться здатність критично мислити та вміння аналізувати. Віримо, що ти це вмієш, і впевнені, що завдяки реалізації проєктів ти ще більше прокачаєш свої вміння. Для початку вкрай важливо розібратися, чому виникла ця проблема. Тож бери олівці або маркери і будемо думати та малювати. Для аналізу проблеми пропонуємо спробувати й опанувати методику «5 Чому». В верхній частині аркушу паперу по центру напиши проблему і задай питання «Чому?» вона виникла. Від проблеми намалюй стрілочку вниз і напиши відповідь. Знову задай питання «Чому?», але вже до тієї причини, яку ти написав. Спробуй задати питання «Чому?» ще три рази і подивись уважно чи присутні причинно-наслідкові зв’язки у твоїх відповідях. Якщо так, то тобі стане зрозуміло, які причини варто усунути для того, щоб проблема вирішилась. Твій аркуш може виглядати приблизно так:

Уявна проблема:

Відсутність згуртованості між учнями різних паралелей в школі 

Чому?

Учні не знайомі між собою або малознайомі

Чому?

Учні не мають приводів для знайомства та спілкування

Чому?

Немає загальношкільних заходів на знайомство та згуртування

Чому?

Увага зосереджена на двіжусі в класі або направлена на змаганнях між класами

Чому?

Стара традиція організації виховного процесу в школі

Якщо відчуваєш, що тобі і твоїй команді була б дуже доречною допомога вчителя або педагога-організатора для аналізу проблеми, запропонуй їм пройти курс «Успішне вчителювання – прості рецепти на щодень» на платформі Прометеус (модуль «Застосовуйте проєктний підхід у навчанні»), де вони зможуть опанувати різні методики для аналізу проблеми, як, наприклад, «Квітка лотоса» або «Кубики Рорі». Також можна використати метод «Дерево проблем», який допоможе глибше проаналізувати проблему, що виникла. 

Розуміючи причини проблеми, подумай з командою, які знання, вміння, ресурси, а можливо й партнери знадобляться для її вирішення.

Розібралися? Тисніть далі