Image

Етап 3. Визначаємо мету та завдання проєкту

Ну що, ти проробив/ла значну частину підготовчої роботи. Уяви, як п’ять цеглинок-причин зацементували проблему, тож не зупиняємося і рухаємося далі. Перед тобою важливий етап – формулювання мети проєкту. Зараз важливо візуалізувати, як має виглядати кінцевий результат зусиль твоєї проєктної команди та сформулювати її. Подумай, для чого ви з командою будете робити всі наступні кроки. Пам’ятай, що мета має бути реалістичною, обмеженою в часі та вимірюваною. Якщо уявити, що проблема, до якої ми задавали 5 разів питання «Чому?» існує, то мета проєкту може звучати наступним чином: Налагодження комунікації між учнями 7-9 класів через заходи на знайомство та командотворення задля згуртування шкільної громади та спільного планування активностей в ЗОШ №30.  

Тепер настав час подумати і написати завдання до нашої мети: що саме ти з командою маєш зробити, аби вона була досягнута. І ось тут нам знову знадобляться ті причини проблеми, які були знайдені завдяки методу «5 Чому». Завдання допоможуть проєктній команді покроково тримати фокус на ваших діях задля досягнення мети. Наприклад, якщо одна з причин звучала як - Учні незнайомі між собою або малознайомі, то одне із завдань може бути таким: Провести 3 заходи на знайомство серед учнів 7-9 класів у вересні-жовтні 2021 року. При постановці завдань пам’ятай, що вони мають бути реалістичними, тому, планувати 10 заходів на знайомство не варто, бо навряд чи їх можливо провести за два місяці та і взагалі чи потрібно так багато? За такою логікою спробуй перевести причини проблеми в 3-4 завдання. Впевнені, що з цим ви з командою легко впораєтесь. 

Етап 4. Визначаємо очікувані результати (може зобразити групу підлітків, які за одним столом або на галявині спільно щось пишуть на фліпчарті, на якому намальовані знаки питання?)

Як команда зрозуміє, що мета проєкту досягнута? Коли стане відомо, що завдання виконані? Що може служити орієнтиром? З якими даними будете звірятися? Ох, багато запитань, розуміємо, але вони задані навмисно, оскільки якщо на цьому етапі не написати, яких результатів має досягти твій проєкт, то і звірятися буде ні з чим. Тому подумайте, які зміни мають відбутися, скільки активностей має відбутися, скільки людей мають взяти участь впродовж всього проєкту загалом та в кожному заході окремо.